4 Iulie – Ziua Statelor Unite ale Americii

Fotografia postată de Nicolae Coman.

Astăzi, 4 iulie, se împlinesc 242 de ani de la declararea independenței de stat a Americii.
În perioada secolelor XVI – XVIII au fost înființate 13 colonii pe coasta atlantică a Americii de Nord.
Aceste colonii depindeau de Marea Britanie. În zona de nord principala ocupație era industria, iar în zona de sud era agricultura, existau mari plantații de bumbac, tutun și orez.
S-a desfășurat o luptă îndelungată între coloniști și amerindieni, iar victoria a fost obținută de primii, deoarece erau superiori în ceea ce privește tehnica militară.
Americanii au adus câteva milioane de negri din Africa, aceștia au devenit sclavi și au fost obligați să muncească pentru stăpân.
Sclavii puteau fi bătuți, vânduți, închiriați sau chiar uciși.
Existau și sclavi albi care nu aveau bani să ajungă în America și care au împrumutat o importantă sumă de bani, în schimbul căreia au acceptat să devină sclavi pentru câțiva ani.
Cele 13 colonii erau dependente de Marea Britanie, iar coloniștii erau nemulțumiți că Metropola (Marea Britanie) impunea taxe foarte mari (taxa pe timbru, taxa pe ceai) fără acordul populației.
În anul 1773 a avut loc „Boston Tea Party” prin care coloniștii s-au deghizat în indieni și s-au deplasat în portul Boston, aruncând în ocean încărcătura de ceai de pe 5 nave.
În 1774 reprezentanții celor 13 colonii s-au întrunit la Philadelphia, unde s-au unit și au afirmat că nu mai doresc să depindă de englezi.
Din 1775 se ajunge la un conflict armat. Englezii pierd luptele și sunt nevoiți să recunoască independența.
La 4 iulie 1776, reprezentanții celor 13 colonii au declarat Ziua Independenței Americii.
Astfel, ziua de 4 Iulie a devenit Ziua Independenței a tuturor americanilor.
În anii următori, SUA a devenit un stat democratic în care se respecta principiul separării puterilor în stat:
Puterea legislativă este deținută de un congres bicameral alcătuit din Camera reprezentanților și Senat.
Puterea executivă este deținută de un președinte ales pe 4 ani. La început, președintele avea un număr nelimitat de mandate, dar acum numărul de mandate este limitat doar la două.
Primul președinte al Americii a fost George Washington.
Puterea judecătorească este deținută de Curtea Supremă de Justiție.
La instanțe, deciziile sunt luate de curți cu jurați.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/United_States_Declaration_of_Independence.jpg
Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii

Declaratia de Independenţă a SUA, 4 iulie 1776:

Atunci când orice formă de guvernare devine distructivă acestor scopuri (asigurarea dreptului la viata, libertate si cautarea fericirii), este dreptul poporului de a o modifica sau elimina și să instituie o nouă Guvernare.


În încheiere, prezentăm o frumoasă variantă orchestrală a lui „Yankee Doodle„, cântec al dorinţei de libertate şi al aspiraţiei spre progres:

… şi pentru rockeri o variantă heavy metal:
Paginile blogului nicolae-coman.ro

Pagina principalăRegele Mihai și mizeria clasei politice contemporaneIstorie universalăStatul paralel regalRămas bun, Majestate!Retrospectiva anului 2017CuriozităţiCălătorie până în anul 2050Cele mai rapide trenuri din 2017Eminescu şi ştiinţaNicolae Ceaușescu – dictator sau patriot?”Sabaton” – o lecție de istorie în stil power metalŞapte secole de la moartea lui Mircea cel BătrânStatistici FacebookUn secol de la moartea lui Gustav KlimtJoseph Fourier și efectul de serăIon Creangă – reformator didactic și religiosNoi suntem urmași ai RomeiMedicină și șarlatanie100 de ani de la moartea lui DelavranceaUn secol de la moartea lui CoșbucTrei secole de la naşterea Mariei Gaetana AgnesiFormaţia „Scorpions” sau arta efemeruluiZiua copiilor şi tumbele acestora în faţa politicienilor2 iunie – Ziua Națională a ItalieiSuedia, ţara politicienilor fără privilegii4 Iulie – Ziua Statelor Unite ale AmericiiDespre numere trapezoidaleTransilvania – o mică Europă dincolo de CarpațiPulanul poPULIst al PSD-uluiCeauşescu – floarea cu care nu se face Primăvara de la Praga?Firea vs. Dragnea sau ”Războiul celor două roze PSD”Referendumul Lăcustelor Negre şi al Ciumei RoşiiEşecul referendumului pentru familia tradiţională145 de ani de la naşterea lui Gheorghe ŢiţeicaViitor de aur ţara noastră areIliescu – coşmarul repetat al istorieiCum nu poți lua Nobelul fiind femeieCum aţi petrecut de cutremur?Sex şi agonie (arta lui Schiele)Apollinaire – sunetul cuvintelor ce nu pot fi rostiteCentenarul unei țări triste, dar pline de humorUnde se duc banii noştri, când se duc?Discursul lui Dragnea sau Apogeul maşinii politice manipulatoare22 Decembrie sau Fals eseu despre libertateDe ce nu pot fi mai bun?Monarhie vs. BolşevismRetrospectiva anului 2018Civilizaţie vs. ţopârlănieFreamătul eminescian al bastoanelor de cauciucZiua UNIRII sau Ziua URINII?