Draft

Apollinaire – sunetul cuvintelor ce nu pot fi rostite

 

Guillaume Apollinaire în 1902

Astăzi, 9 noiembrie 2018, se împlineşte un secol de la trecerea în nefiinţă a marelui poet avangardist Guillaume Apollinaire.

 

MagrittePipe.jpg
Celebra pictură ”La Trahison des images” a lui René Magritte, care poate fi considerată un adevărat manifest al suprarealismului.

 

Câteva lucruri interesante despre marele poet, considerat un reformator al limbajului poetic şi precursor al suprarealismului:

➤ Deşi francez, s-a născut la Roma, numele său adevărat fiind: Guglielmo Alberto Wladimiro Alessandro Apollinare de Kostrowitzky.
➤ În mediul în care a copilărit se vorbea italiană, franceză, poloneză (mama sa fiind descendenta unor nobili polonezi din zona Belarusiei de azi).
➤ Se pare că nu şi-a cunoscut niciodată tatăl.
➤ Studiază prin diverse oraşe: Monaco, Cannes, Nisa şi se stabileşte la Paris la 23 de ani.
➤ Publică primele poezii la 17 ani sub pseudonimul Guillaume Macabre.
➤ Termenul ”suprarealism” este inventat chiar de el şi prima operă literară din acest registru este piesa sa de teatru ”Les Mamelles de Tirésias” („Sânii lui Tiresias„), apărută în 1917.
➤ A fost un bun prieten cu Picasso, căruia i-a servit drept model.
➤ Alţi prieteni: scriitorii Alfred Jarry, Jean Cocteau , André Salmon, Max Jacob, pictorii Rousseau, Chagall şi compozitorul Erik Satie.
➤ A fost suspectat de furtul Mona Lisei în 1911.
➤ În timpul scurtei sale vieţi , a creat poezie care combina textul şi imaginea într-un mod care a prezis viitoarea revoluţie artistică
➤ A fost şi critic de artă, explicând mişcările cubismului şi suprarealismului, luând apărarea multor tineri artişti în faţa unui public adesea xenofob şi obtuz.
➤ Deşi era interesat de toate formele de artă modernă, era şi bun un cunoscător al literaturii medievale.
➤ Spiritul său vizionar a constat în special în faptul că a sesizat ruptura dintre artele tradiţionale (mult lăudate în acea epocă) şi formele moderne de expresie, mai ales cele din zona suprarealismului şi cubismului şi cele prelejuite de invenţii ca cinematografia şi fonograful.
➤ A creat ”caligrama” ca poem-imagine, un portret scris, un desen al gândurilor şi l-a utilizat să îşi exprime concepţiile moderne.

➤ În 1914 se înrolează şi participă la Primul Război Mondial, doi ani mai târzui fiind grav rănit la cap de o schijă de obuz.
➤ Se stinge din viaţă ca victimă a marii epidemii de gripă spaniolă din acea perioadă.

 

Devine in scurta vreme unul dintre cei mai populari membri ai comunitatii artistice, client obisnuit al localurilor „Le bateau lavoir“ si „Le lapin agile“ din Montmartre.

Isi castiga painea lucrand la o banca, dar pentru a-si rotunji veniturile incepe sa scrie romane erotice (pe care le numeste pornographiques et alimentaires). Colaboreaza la reviste literare in care ii apar poemele in proza publicate mai tarziu in volumul de debut, L’enchanteur pourrissant (1909, cu xilogravuri de Andre Derain). Atras de pictura, ii aduce in atentia publicului pe Picasso, Douanier Rousseau, Matisse si Braque. Asista la nasterea cubismului si devine unul dintre animatorii si teoreticienii curentului, fapt consfintit in 1913 de eseul Les peintres cubistes. Tot in 1913 apare volumul care il consacra, Alcools, in care aduna cele mai reusite poeme scrise intre 1898 si 1912.

In acelasi an apare Le poete assasine, o culegere de nuvele si povestiri mitiques et autobiographiques.

Continua sa colaboreze la revistele de avangarda literara ale vremii. In ianuarie 1918 sufera o congestie pulmonara care ii subrezeste si mai mult sanatatea. In aprilie apare Calligrames, o culegere de poemes de paix et de guerre, poemes conversations, ideogrammes lyriques, insotite de cateva scrisori de pe front (corespondenta din aceasta perioada va fi publicata integral abia in 1947 sub titlul Poemes a Lou).

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Guillaume_Apollinaire%2C_Po%C3%A8me_Calligramme.jpg
Una din celebrele sale ”Caligrame”. A se remarca modul în care sunt aranjate cuvintele în pagină.

 

Ce nu stiai despre Google (si ce stie Google despre tine)

88 DE CHESTII INTERESANTE

88 de Chestii Interesante #2