Joseph Fourier și efectul de seră

File:Fourier2.jpgAstăzi (21 martie 2018) se împlineşte un sfert de mileniu de la naşterea matematicianului şi fizicianului francez Jean-Baptiste Joseph Fourier.

Contribuţiile sale în domeniul matematicii superioare (seria Fourier, transformata Fourier, algoritmul Fourier–Motzkin ş.a.) au avut aplicaţii imediate în domeniul fizicii (legea conducţiei termice, teoria analitică a căldurii, teoria transmiterii semnalelor, teoria vibraţiilor etc.), motiv pentru care este considerat primul fizico-matematician cu adevărat tipic.

Un alt lucru, mai puţin cunoscut, dar de o mare actualitate, este faptul că marele om de ştiinţă este primul care a prevăzut efectul de seră şi aceasta în 1824.
Pentru aceasta s-a bazat pe celebrul experiment al naturalistului Horace-Bénédict de Saussure, care ar fi realizat primul heliotermometru.
Două decenii mai târziu, în 1800, astronomul William Herschel avea să descopere radiaţia infraroşie.
În 1879, fizicienii Josef Stefan şi Ludwig Boltzmann aveau să deducă aşa-numita ”lege Stefan–Boltzmann”, care reda o determinare cantitativă exactă a efectului climatologic menţionat.

În final, pentru cei interesaţi, voi prezenta câteva videoclipuri în care sunt prezentate sugestiv conceptele matematice menţionate la început:


Paginile blogului nicolae-coman.ro:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *