Regele Mihai și mizeria clasei politice contemporane

Moartea celui care a fost, pentru unii ex-regele, iar pentru alţii Regele Mihai, aduce în prim-plan, prin contrast cu idealismul imaginii României interbelice şi antebelice, mizeria societăţii contemporane şi, mai ales, a clasei politice care ne guvernează. Şi, ca să fiu punctual, este suficient să amintesc câteva din momentele de interacţiune dintre Casa regală şi puterea conducătoare:

  • Crăciunul lui 1990: autorităţile interzic intrarea în ţară a fostului suveran.
  • 1992: după ce se adresează miilor de oameni aflaţi în stradă, regele este interzis din nou.
  • 7 octombrie 1994: după ce coborâse de pe scara avionului (în aeroportul Otopeni), autorităţile îl obligă din nou să plece pe motiv că paşaportul nu conţinea viza pentru România (!!!).
  • 1995: din nou regele nu este primit în ţară, deşi dorea să participe la înmormântarea lui Corneliu Coposu.

Nu ştiu dacă România ar fi arătat altfel dacă regele Mihai ar fi fost repus în drepturi după 1989. Nu cred că ar fi reușit să strângă în jurul său o clasă politică net superioară, din punct de vedere moral, celei actuale, căci neocomuniştii şi securiştii deghizaţi deja puseseră mâna pe putere. Dar am o singură întrebare: De ce puterea s-a comportat atât de abject (chiar nu era capabilă de nişte metode mai subtile, mai rafinate de a-l ţine departe de România?) în cele patru momente menţionate mai sus?

Iar cine a spus că ”politica este o curvă” a nimerit-o şi de data asta:
Miting PSD pentru Regele Mihai la Craiova. Social-democraţii au depus flori la statuia fostul suveran


Paginile blogului nicolae-coman.ro: