Şapte secole de la moartea lui Mircea cel Bătrân

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/MirceatheElder.jpg/169px-MirceatheElder.jpg
Mircea cel Bătrân (biserica Episcopiei de Argeș).

În aceste zile se împlinesc 700 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Mircea cel Bătrân, prilej cu care voi enumera câteva lucruri interesante legate de marea personalitate:

◆ A fost nu numai un mare luptător, ci şi un diplomat: văzând că nu mai face faţă Imperiului Otoman, încheie o înţelegere cu Poarta prin care se angaja să plătească un tribut, cu condiţia asigurării continuităţii vieţii politice şi a integrităţii statului valah.
◆ Numele lui însemna „Mircea cel Vechi” (din bătrâni, din trecut), însă odată cu evoluția limbii a ajuns să-și piardă sensul inițial.
◆ În timpul domniei sale, mai exact în 1404, Ţara Românească (cunoscută pe atunci mai mult ca ”Valahia”) avea o maximă întindere, conţinând chiar şi Dobrogea (deşi, la scurt timp aceasta intră din nou sub stăpânire otomană):

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Wallachia_Mircea_the_Elder.png/640px-Wallachia_Mircea_the_Elder.png
Țara Românească în timpul lui Mircea cel Bătrân

◆ Cea mai cunoscută evocare a voievodului este ”Scrisoarea a III-a” a lui Eminescu, unde este descrisă, în stil romantic, Bătălia de la Rovine. Interesant este faptul că nici astăzi nu se ştie unde se află această localitate.
◆ Este înmormântat la mănăstirea Cozia, una din ctitoriile sale.
Paginile blogului nicolae-coman.ro: