Statul paralel regal

Mihai I.jpg

Sfârşitul comunismului nu a însemnat şi sfârşitul umilinţelor la care a fost supus Regele Mihai I.
Guvernarea care a preluat puterea după decembrie 1989 a făcut tot ce este posibil pentru a-l ţine pe Rege departe de România.

Cele 11 tentative de intrare în ţară:
1. 12 aprilie 1990: guvernul român a retras vizele pe care le-a acordat Majestăţii Sale şi însoţitorilor.
2. 25 decembrie 1990: Regele primise o viză valabilă doar 24 de ore. Venise să se reculeagă la mormintele strămoşilor săi la Curtea de Argeş; pe autostradă, un baraj format din poliţişti înarmaţi a oprit maşina Regelui.
3. 26 aprilie 1992: autorităţile îi permit să revină pentru o vizită scurtă de doar trei zile. Un milion de oameni l-au întâmpinat. A fost un asemenea entuziasm, încât guvernului i s-a făcut frică. Pentru cinci ani, autorităţile nu l-au mai lăsat să vină.
4. decembrie 1992: Majestatea Sa anunţă autorităţile de la Bucureşti că doreşte să petreacă în România Crăciunul. Condiţiile umilitoare impuse de autorităţi îl fac să renunţe.
5. 14 aprilie 1993 : Regele îşi anulează o vizită la Timişoara la propunerea lui Coposu care se temea de o reacţie negativă din partea autorităţilor.
6. 1993 – nu primeşte viza ca să intre în România.
7. 1994 – idem.
8. 1994 – idem.
9. 7 octombrie 1994: Regele şi Regina sosesc cu un avion, cu speranţa că vor primi o viză de intrare în aeroport, cum se proceda pentru fiecare călător. Oamenii au umplut aeroportul. Dinu Patriciu a fost singurul politician care a intervenit în favoarea Regelui, dar inutil. Cuplu regal este acuzat de guvern de tentativă de intrare ilegală şi este trimis înapoi în Elveţia.
10. 24 octombrie 1994: primarul Timişoarei îl invită pe Rege să participe la ceremoniile organizate la împlinirea a 5 ani de la Revoluţia din decembrie ’89. Regelui i-a fost refuzată viza.
11. noiembrie 1995: Regele a cerut viza pentru a participa la înmormântarea lui Corneliu Coposu. Sunt lăsate să participe doar Regina Ana şi Principesa Margareta.


Paginile blogului nicolae-coman.ro:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *