Dacă mă veţi întreba care sunt cărţile care mi-au influenţat viaţa, pe lista acestora aş situa la loc de cinste celebra culegere ”Probleme de geometrie” a lui Ţiţeica.
Astăzi (17 octombrie 2018) se împlinesc 145 de ani de la naşterea matematicianului şi profesorului Gheorghe Ţiţeica, despre care profesorul N. Mihăileanu spunea:
<<Lecţiile lui Ţiţeica erau de o desăvârşită artă a pedagogiei. La începutul fiecărei ore de curs el recapitula ideile principale ale lecţiei anterioare; lecţia predată era completă şi se încheia cu o privire generală; expunerea era logică, clară, precisă, în stil foarte îngrijit fără să se folosească de nicio notiţă, rezultatele importante erau subliniate prin variaţia intonaţiei;toate calculele se sprijineau pe o puternică intuiţie geometrică. El îşi ţinea întotdeauna cursul la nivelul de înţelegere al studenţilor şi punea suflet în predare, atâta caldă convingere în tot ceea ce expunea încât lecţia lui te cucerea de la început, te determina să-l urmăreşti cu viu interes până la sfârşit şi să pleci de la curs cu lecţia învăţată.>>
Nu voi menţiona decât în treacăt câteva din realizările sale: curba şi suprafaţa care îi poartă numele şi o elegantă teoremă din geometria clasică: ”Problema piesei de cinci lei”.
Una dintre cele mai valoroase lucrări ale sale este o culegere de probleme geometrie elementară. Această lucrare, apărută în mai multe ediţii, se remarcă prin multitudinea problemelor şi mai ales prin faptul că trata, prin metode clasice (deci nu cu ajutorul geometriei analitice) teme ca: proprietăţi ale conicelor, transformări geometrice complexe (ca: omografie, involuţie), probleme legate de rapoarte anarmonice etc.
Atât de mult m-a fascinat această lucrare, pe care am întâlnit-o pentru prima dată în biblioteca liceului, încât am hotărât să o copiez ca să am şi eu un exemplar pentru toată viaţa. Şi cum acum patru decenii nu existau telefon mobil, internet sau alte dispozitive digitale, am recurs la metoda clasică: pixul şi hârtia. Nu mai reţin câte luni a durat acest lucru, dar am păstrat mult timp acele caiete (ulterior am găsit într-un anticariat un exemplar al acelei lucrări).