Să fie lumină!

Aprilie 2019. Brusc, românii se trezesc că sunt religioşi. Prima dată cei de rit apusean (catolic, protestant etc.), apoi cei majoritari, ortodocşi.
Hai să  facem puţină lumină. Cum reuşeşte Biserica, devenită stat în stat şi un intermediar inutil între oameni şi o divinitate imaginară să îşi menţină supremaţia? Simplu: prin cultivarea ignoanţei, a prostiei, a dogmei “Crede şi nu cerceta”.

Pe fondul acestei prostii, afacerile necurate pot prospera nestingherite:

“Dumnezeu face minuni” – Cum se fraudează banii din Programul Național de Dezvoltare Rurală creat de Liviu Dragnea
Dumnezeul achizițiilor


Se pare că Biserica este sfântă până la bani, iată manifestarea unui pupincurism de cea mai joasă speţă:

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, despre Mircea Badea: „El este pustnicul de la miezul nopţii de la Antena 3”Câteva aberații de-ale religioșilor

Datarea cu carbon nu e suficient de precisă pentru a determina vârsta Pământului.

Într-adevăr există şi alte metode radiometrice precise ce măsoară descompunerea elementelor radioactive din roci, meteoriţi şi fosile. Toate acestea indică vârsta planetei ca fiind de 4,5 miliarde de ani.

Evoluţia nu se poate dovedi.

Pentru a-l cîtă pe faimosul biolog evoluționist Stephen J. Gould: „Creaţionistii acuză adesea evoluția că nu poate fi testată, prin urmare nu poate fi considerată un subiect științific propriu-zis. Această afirmație e doar un nonsens retoric.”

Din momentul în care s-a descoperit genetica şi faptul că toate fiinţele vii au evoluat şi încă evoluează şi asemănările la nivel de ADN între plante, animale și oameni, din acel moment evoluția a devenit o știință observabilă și demonstrabilă.

Pentru a înțelege Biblia, trebuie să studiezi originalele evreiești și grecești.

Bineînțeles, de ce să vorbească Dumnezeu copiilor săi într-un mod simplu, când e mai preferabil să vorbească cu ei prin intermediul unor texte antice, scrise de autori ce nu pot fi verificați, traduse în mod subiectiv în două sute și ceva de versiuni și în mii de limbaje de oameni imperfecți de-a lungul unei perioade de mii de ani.

Ai devenit un ateu pentru că oricum nu ai fost credincios cu adevărat de la început.

Orice ex-credincios se poate regăși în afirmația de mai sus. Aparent, orice persoană care a fost credincioasă iar apoi s-a îndepărtat de credință, nu a fost autentică nicio clipă. A fost prefăcută, superficială. Mergând în aceeași direcție, se poate spune că persoanele care au renunțat la fast-food și l-au eliminat complet din dietă lor, de fapt nu au găsit fast-food-ul potrivit.

Pariul lui Pascal.

Pariul lui Pascal reprezintă o soluție patetică și fricoasă la o problemă inexistentă. Oare un Dumnezeu atotştiitor s-ar lăsa înșelat de un asemenea truc ieftin?

Argument făcut faimos de filozoful francez Blaise Pascal care a afirmat că dacă crezi în Dumnezeu și greșești, atunci nu o să pierzi nimic, dar dacă îl respingi pe Dumnezeu și greșești, atunci ai pierdut totul. Așa că de ce să nu crezi?

Am avut o experiență personală religioasă și tu nu poți să mi-o pui la îndoială.

Bine, nu ne îndoim. Nu vom pune la îndoială faptul că ai auzit vocea Domnului sau că ai fost vindecat miraculos. Dar o să îți zicem că alți oameni au fost răpiți de extratereștri, au vizitat coada cometei Halley, au văzut imagini de a lui Elvis pe bucăți de pâine prăjită. Pentru a-l cita pe James Randi: „Oricât de mult ai crede într-un lucru, nu îl vei face să devină cert.”

Biblia nu trebuie înțeleasă literar.

Bineînțeles că nu! Ea este doar cartea de căpătai a milioane de oameni din întreagă lume. Și este evident că un Dumnezeu perfect a creat o Biblie imperfectă ce reprezintă, cuvânt cu cuvânt, voința sa pe Pământ.

Morala nu poate există fără Dumnezeu.

Dar, de fapt, Biblia spune că mântuirea se obține numai prin harul divin și că faptele bune nu sunt de ajuns. Există foarte multe organizații de caritate non-religioase. Totodată, dacă cauți morală ar fi bine să eviți Biblia pentru că promovează genocidul, violul, incestul, uciderea sugarilor, răpirea și sclavia.

Biblia se demonstrează prin ea însăși. Acest argument e valabil și pentru Coran, Tora, Cartea lui Mormon și operele lui Hubbard.

Asta este o mostră amuzantă de logică circulară. Cum știi că Biblia e cuvântul lui Dumnezeu? Biblia zice asta. De ce crezi în Biblie? Pentru că e infailibilă. Pentru că e cuvântul lui Dumnezeu e adevărat și tot așa.

Dumnezeul dovezilor lipsa și a necunoscutelor.

De-a lungul istoriei omului primitiv, felul în care a înțeles lumea în care trăia a fost punctat de mari spații albe, iar Dumnezeu a devenit o explicăție convenabilă pentru tot felul de lucruri. Vorbim de tornade, eclipse solare, recolte bune sau rele, curcubee, boli și erupții vulcanice și tot așa. Dar pe măsură ce înțelegerea științifică a omului se dezvoltă, tot așa spațiile albe rezervate Domnului se micșorau.

Cum se explică orbitele precise ale planetelor din sistemul nostru solar? Dumnezeu a vrut să fie așa!

Cum de a ajuns ochiul uman să fie atât de complex? Dumnezeu l-a făcut așa!

Nu avem tot lanțul evolutiv complet în fosile? Dumnezeu a vrut să fie așa!

Practic, orice necunoscută sau lucru ce nu poate fi explicat de știință trebuie să fie un act a lui Dumnezeu.

 

Adolf Hitler era un ateist.

De fapt Hitler a fost crescut că romano-catolic. În „Mein Kampf” vorbește despre creatorul Universului și spune că rasă ariană a fost creată de Dumnezeu. Ideile sale religioase sau lipsa lor constituie un subiect de dispută, dar simplă folosire a numelui unuia dintre cei mai mari tirani din istorie nu constituie un argument, ci o provocare ce nu are nimic de a face cu conceptul evoluției sau creației. Invocarea lui Hitler e doar o tehnică de distragere a atenției.

 

A doua lege a termodinamicii.

O modalitate simplă de a enerva un creationist ce folosește acest argument e să-l întrebați care sunt celelalte legi ale termodinamicii. Ridicarea din umeri și privirea să goală va va arată cât de informat este despre acest subiect.

Unul dintre cele mai îndrăgite argumente, folosit cu extrem de multă ușurință și cu extrem de puțînă înțelegere. Cea de-a doua lege a termodinamicii spune că sistemele tind să devină dezordonate în timp, așa că organismele complexe nu aveau cum să apară din elemente chimice lipsite de viață, cu alte cuvinte mai mult timp, mai mult haos. Ceea ce creaţioniştii „uită” să menționeze e că această lege se aplică doar unor sisteme închise ce nu permit transferuri de energie sau materie din interior în exterior și din exterior în interior. Pământul nu este un sistem închis, primește căldură și lumina, de la reacțiile nucleare ale Soarelui, ceea ce permite organismelor simple să devină mai complexe prin consumarea unor alte forme de viață.

 

Deci tu susții că lumea actuală e rezultatul hazardului.

Nu, hazardul are și el un rol în ciclul evolutiv, dar selecția naturală este cea care promovează anumite trăsături avantajoase ne-aleatorii în timp. Organismele vii nu au apărut pur și simplu întâmplător, ele au evoluat de-a lungul a milioane sau chiar miliarde de ani.

 

Savantul X crede în Dumnezeu.

Isaac Newton era un credincios și un teolog, dar mai era și alchimist. Dar munca lui Newton, din domeniul gravitației și a legilor sale, demonstrează cumva ideile sale conform cărora metalele au puteri magice și că pot fi combinate pentru a se obține aurul? Majoritatea oamenilor de știință resping ideea de Dumnezeu, nu vorbim de o majoritate, ci de o majoritate covârșitoare.

 

Ateismul este de fapt o religie.

Tot așa cum și faptul că nu colecționezi timbre e un hobby sau că a fi nefumător e un obicei.

 

Ochiul uman este prea complex pentru a fi evoluat.

Acest argument se mai numește și argumentul complexității ireductibile. Această simplificare grosolană ignoră creaturile simple, de genul euglenei verzi a cărei antene au evoluat pentru a detecta lumina. Moluștele au diverse grade de vedere. Și trebuie luat în considerare și faptul că ochiul uman este mult mai prost construit și are o acuitate mai mică decât ochiul caracatiței sau cel al bufnitei cu coarne. I-a păsat mai mult lui Dumnezeu de proiectarea bufnitei cu coarne decât de proiectarea propriilor săi copii?

Dacă omul a evoluat din maimuțe de ce mai există încă maimuțe?

A pune o asemenea întrebare e că și cum ai întreba: Dacă America a fost colonizată de britanici, de ce încă mai există Anglia?

Sursa: Descopera.orgDe ce ”Lumina Sfântă” se aprinde numai la ortodocşi şi la catolici nu?

Tare mult se mândresc ortodocşii că numai la ei se aprinde lumina sfântă!

În afară de explicarea fenomenului, trebuie avute în vedere şi alte întrebări:
– Daca Paştele ortodox este stabilit după calendarul iulian, despre care se ştie cât de inexact era, cum face Dumnezeu sa trimita “Lumina Sfânta” dupa un caledar eronat?
– Pentru cine îşi mai aminteşte micile experimente de la orele de chimie din şcoala, cu lupa şi foaia de hârtie care trebuie aşezata în dreptul unei raze de soare, aprinderea Luminii “sfinte” chiar mai e o …. “minune” ?
– De ce ar trebui să efectueze Dumnezeu minuni după orarul vostru? Această lumină este, evident, un preludiu la Înviere. S-ar părea chiar mai dubios dacă s-ar întâmpla când vă aşteptaţi voi.
Până acum, orice “minune” prezentată de Biserică s-a dovedit a fi o înşelătorie grosolană, doar pentru a înfrâna procesul de dispariţie al religiei, pentru a a atrage cât mai mulţi oameni de partea religiei şi bisericii, pentru că numai aşa biserica poate câştiga bani, prosti oamenii şi ajuta hoţii să ajungă la conducerea ţării.

Alte întrebări:
1. De ce mai există oameni de alte religii decât creștinismul ortodox în zona mormântului dacă „minunea” e atât de evidentă?
2. Ce contează că e inspectat mormântul de vineri dacă „minunea” se întâmplă duminica?
3. De ce nu se convertește întreg Statul Israel la creștinism (inclusiv cei trei martori: un arab, un turc şi un evreu) dacă trimite reprezentanți ca să ateste o minune autentică creștină?

La bisericile ortodoxe din cele mai îndepărtate sate cum se aprinde lumina sfântă? Alergă preafericitul cu felinarul ca sportivii cu torţa olimpică?

Catolicii au renunţat la ritualul de la Ierusalim dupa ce s-a descoperit ca lumina sfânta este o înşelătorie. Ortodocşii au mers înainte…….

Ziua în care s-a ţinut Conciliul de la Niceea din anul 325 a fost una dintre cele mai halucinante zile din istoria omenirii. Trecuseră abia 300 de ani de la presupusa Înviere, 5-6 generaţii maxim, iar episcopii şi patriarhii de la Conciliu s-au certat ca chiorii pe data sărbătoririi Paştelui, rămânând până la urmă sărbătorirea acestuia în prima duminică dupa prima luna plina care cade dupa echinocţiul de primăvară. O alta dispută a fost dacă Iisus a fost doar un profet sau chiar a fost fiul lui Dumnezeu! Vă puteţi inchipui? Daca atunci se bălăcăreau pe tema asta, acum se aşteapta ca noi, dupa aproape 2000 ani sa credem cu certitudine că a inviat! Un alt amănunt de neimaginat, este ca au scos din Biblie toate evangheliile care nu conveneau şi au facut modificari capitolelor existente. De asemenea, împăratul Constantin a impus clericilor să accepte ideea ca Iisus si Dumnezeu sunt unul şi acelasi, deşi părerea unanim acceptata era ca sunt fiinţe diferite.

Sursa:
Ce s-a întâmplat de fapt la Nicea?

Şi în final să reamintim proprietatea fosforului alb de a se aprinde prin simplul contact cu oxigenul din aer:

Teoria care distruge totul! Minunea luminii de la Ierusalim: Fosforul alb


După cozonacii şi ouăle religioase, merge şi o pastilă de ştiinţă şi cunoaştere.
Pe lângă scientia.ro, descopera.org, descopera.ro, descopera.net, vă recomand şi alte site-uri de tip magazin ştiinţific:
Tehnocultura.ro
Deştepţi.ro
şi în engleză:
Mental Floss
Today I Found Out
şi, dacă v-aţi plictisit de televiziuni, recomand:
Casa Jurnalistului


Alte articole

Cine sunt preoţii care l-au exclus pe Klaus Iohannis din pomenirea de la slujba de Înviere şi în ce scandaluri au fost implicaţi
Razvan Ciobanu nu va avea parte de slujba de inmormantare
Moartea lui Răzvan Ciobanu și homofobia ortodoxului
Hotelul de 4 stele din Piaţa Unirii al Patriarhiei Române, primit gratis de la stat pentru a-i ajuta pe sărmani, face bani din afaceri
Hotelul camuflat al Patriarhiei
Paginile blogului nicolae-coman.ro

Nou! Dicţionare ilustrative în: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, portugheză, olandeză, suedeză, latină.

Pagina principalăRegele Mihai și mizeria clasei politice contemporaneIstorie universalăStatul paralel regalRămas bun, Majestate!Retrospectiva anului 2017CuriozităţiCălătorie până în anul 2050Cele mai rapide trenuri din 2017Eminescu şi ştiinţaNicolae Ceaușescu – dictator sau patriot?”Sabaton” – o lecție de istorie în stil power metalŞapte secole de la moartea lui Mircea cel BătrânStatistici FacebookUn secol de la moartea lui Gustav KlimtJoseph Fourier și efectul de serăIon Creangă – reformator didactic și religiosNoi suntem urmași ai RomeiMedicină și șarlatanie100 de ani de la moartea lui DelavranceaUn secol de la moartea lui CoșbucTrei secole de la naşterea Mariei Gaetana AgnesiFormaţia “Scorpions” sau arta efemeruluiZiua copiilor şi tumbele acestora în faţa politicienilor2 iunie – Ziua Națională a ItalieiSuedia, ţara politicienilor fără privilegii4 Iulie – Ziua Statelor Unite ale AmericiiDespre numere trapezoidaleTransilvania – o mică Europă dincolo de CarpațiPulanul poPULIst al PSD-uluiCeauşescu – floarea cu care nu se face Primăvara de la Praga?Firea vs. Dragnea sau ”Războiul celor două roze PSD”Referendumul Lăcustelor Negre şi al Ciumei RoşiiEşecul referendumului pentru familia tradiţională145 de ani de la naşterea lui Gheorghe ŢiţeicaViitor de aur ţara noastră areIliescu – coşmarul repetat al istorieiCum nu poți lua Nobelul fiind femeieCum aţi petrecut de cutremur?Sex şi agonie (arta lui Schiele)Apollinaire – sunetul cuvintelor ce nu pot fi rostiteCentenarul unei țări triste, dar pline de humorUnde se duc banii noştri, când se duc?Discursul lui Dragnea sau Apogeul maşinii politice manipulatoare22 Decembrie sau Fals eseu despre libertateDe ce nu pot fi mai bun?Monarhie vs. BolşevismRetrospectiva anului 2018Civilizaţie vs. ţopârlănieFreamătul eminescian al bastoanelor de cauciucZiua UNIRII sau Ziua URINII?Unica soluţie este… evoluţieInternetul care nu dă de pomanăAutoCADScufundarea navei PSDValenţele universale ale arteiSă fie lumină!Cel care a creat o nouă lumeCiuma Neagră ortodoxăPSD – ascensiunea şi decăderea unui mitNu vă lăsaţi manipulaţi!Ce treabă are Papa cu România? – Dar ce treabă are ortodoxia cu România?Harta culturală a lumiiFals eseu despre prostieCând sataniştii vor spitale, nu catedrale23 august sau Jocul Marilor PuteriLingvistică pesedistă sau „O nouă spârcâială a Diareei Roşii”NecredincioasaNe-am săturat!!!Evanghelia după BulaiDe ce (nu) poţi face sex la serviciu?Veniţi de luaţi coronavirus!Fetişul linguriţei de împărtăşanieDivide et imperaNebunia (dez)organizată a religieiMisoginism contemporanMegaproiecte ale anului 2021