Astăzi, 31 octombrie, se împlineşte un secol de la trecerea în nefiinţă a pictorului austriac Egon Schiele.
Ca şi la conaţionalii săi, Gustav Klimt şi Oskar Kokoschka, arta sa este străbătută de puternic fior expresionist, care la Schiele descoperă ca modalitate de expresie tema sexualităţii brute. Dacă la Klimt sexualitatea are ceva feminin, angelic, diafan, în cazul nostru avem de-a face cu o tentă violentă, paroxistică dusă până la agonie.
Iată câteva detalii din viaţa artistului, detalii care în mod sigur i-au influenţat creaţia:
★ Tatăl său a murit relativ tânăr; din acest motiv tânărul Egon devine un adolescent singuratic şi interiorizat, pictura reprezentând singurul său mod de exprimare autentic şi sincer. Mai mult, mama sa, care nu părea prea afectată de pierderea soţului, nu apreciază încercările sale artistice pe care le consideră porniri egoiste, excese adolecentine.
★ Studiază la Şcoala de Arte Frumoase din Viena (Kunstgewerbeschule), dar nu rămâne aici prea mult, dezgustat de restricţiile care i se impun.
★ Îl cunoaşte pe Gustav Klimt (şi acesta studiase la Kunstgewerbeschule), care îl ajută atât material (achiziţionarea de materiale pentru pictură), cât şi spiritual (îi facilitează accesul în diverse saloane de artă şi expoziţii).
★ Se stabileşte o perioadă în orăşelul Krumau (azi: Český Krumlov în Boemia) împreună cu iubita sa, căreia îi realizează o serie de portrete. De asemenea, convinge diverse localnice să îi servească drept model şi astfel realizează o serie de lucrări cu un ostentativ caracter erotic. Din acest motiv, cetăţenii de acolo se scandalizează şi Schiele este nevoit să părăsească localitatea şi se mută în Neulengbach.
★ Duce în continuare un stil de viaţă boem, ajungând chiar să atragă minore şi prostituate în studioul său, motiv pentru care este condamnat la 21 de zile de închisoare.
★ Deşi a trăit numai 28 de ani, a realizat peste 330 de picturi în ulei şi mai mult de 2.500 de desene, fiind un artist extrem de prodigios.